Dlaczego esparceta siewna to dobry materiał przedplonowy?
Esparceta siewna, zwana także sparcetą siewną, to wieloletnia roślina z rodziny motylkowatych. Pochodzi z obszarów południowo-wschodniej i środkowej Europy, ale jest uprawiana w wielu krajach świata, w tym w Polsce Krajowi rolnicy często wykorzystują esparcetę siewną jako roślinę przedplonową. Jakie jej właściwości sprawiają, że sprawdza się ona w tej roli?
Esparceta siewna akumuluje azot i poprawia żyzność gleby
Właściwości esparcety siewnej jako rośliny przedplonowej wynikają z jej przynależności do rodziny roślin motylkowatych. Gatunki z tej rodziny żyją w symbiozie z bakteriami brodawkowymi, co pozwala im na wykorzystanie azotu atmosferycznego. Wytwarzają one specjalne brodawki korzeniowe, w których żyją bakterie brodawkowe Rhizobium i Bradyrhizobium. Pobierają one z powietrza wolny azot (N2), który jest niedostępny dla roślin, a następnie redukują go do jonów amonowych (NH4+) i azotanowych (NO3-). Azot w takiej postaci może być wykorzystywany przez rośliny. W zamian bakterie otrzymują ochronę oraz pożywienie. Związek między roślinami motylkowatymi a bakteriami brodawkowymi jest tak silny, że rośliny te nie pobierają samodzielnie azotu, a bakterie żyjące poza brodawkami korzeniowymi nie wiążą azotu atmosferycznego.
Dzięki tej właściwości roślin motylkowatych stanowisko zostaje wzbogacone w naturalny sposób w związki azotu, które mogą zostać wykorzystane przez rośliny następcze. Jeśli chodzi o esparcetę siewną, to sprawdza się ona jako przedplon dla roślin tolerujących zasadowy odczyn gleby, którego sama potrzebuje. To jednak nie koniec zalet współpracy roślin motylkowatych z bakteriami brodawkowymi. Poprzez podnoszenie poziomu związków azotowych w roślinach bakterie przyczyniają się do zwiększenia w nich zawartości białka. Dzięki temu esparceta siewna staje się bardziej wartościową paszą dla zwierząt. Mieszanki roślin motylkowatych z trawami podawane przeżuwaczom zmniejszają zawartość tłuszczu w ich mleku oraz zwiększają zawartość białka w produkowanym z niego serze, poprawiając tym samym jego jakość.
Inne właściwości esparcety siewnej
Esparceta siewna to bardzo wszechstronna roślina użytkowa. Oprócz tego, że przyczynia się do zwiększenia zawartości azotu w glebie i stanowi wartościową paszę dla zwierząt, jest także bardzo cenionym pożytkiem pszczelim. Stanowi popularny składnik mieszanek roślin miododajnych, których duży wybór oferuje na przykład sklep Małopolskiej Hodowli Roślin. Jej wydajność miodowa z 1 ha wynosi około 100 kg, a uzyskiwany z niej miód charakteryzuje się przyjemnym zapachem i smakiem. Esparceta siewna może być też wykorzystywana w charakterze rośliny przeciwerozyjnej. Sadzi się ją na skarpach czy usypiskach w celu ich rekultywacji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana